Bedankt hè. Ja jij ook!

Durf te geven en nemen. Dankbaarheid voelen is het mooiste compliment dat je de gever kunt schenken.

Hoe ontvang jij bedankjes en complimentjes? Het valt me steeds vaker op dat mensen een bedankje of compliment niet op zich laten inwerken. Zelf deed ik dat eerst ook niet. Misschien dat ik er daarom nu wat meer alert op ben. Zodra iemand ‘je bent lief’ zegt, volgt meestal direct een ‘ja jij ook’. Zonde!

Als een medemens je een welgemeend compliment geeft, verwacht zij of hij er niet meteen één terug. Door het compliment op je te laten inwerken en je er nóg beter door te voelen, bedank je de persoon in kwestie eigenlijk op de meest mooie manier. De mooie woorden treffen doel en doen wat ze moeten doen, waarvoor ze bedoeld zijn. Klinkt logisch toch? Maar waarom doen zoveel mensen het dan niet?

Misschien zijn ‘we’ gewoon niet gewend om te ontvangen. Veel mensen geven, geven en geven, zonder zichzelf daarbij centraal te stellen. Een compliment voelt dan vaak niet als een compliment, maar als de verplichting het terug te kaatsen. Hoe vaak gebeurt het ook? Hoe vaak zegt je baas ‘je bent een fantastisch mens’ of een vriend(in) ‘je bent de mooiste persoon die ik ken’? En als het dan wel een keer gebeurt, gaan we ons er ongemakkelijk door voelen.

Misschien houden veel mensen zich ook te vaak in. Stel je wilt iemand laten weten dat je van haar of hem houdt, of dat je blij bent dat zij of hij er is, dan wordt het maar al te vaak tóch niet gezegd. Bang dat het verkeerd overkomt, angst voor ongemakkelijke situaties. Onzin! Toch?

Gevoel hebben voor mensen en hen willen zeggen wat je voelt, is volkomen normaal en natuurlijk. Iedereen ervaart die gevoelens. Zonder enige uitzondering. Maar… Door het zo weinig te doen, vervreemden ‘we’ van deze volkomen natuurlijke behoefte. Een tweeledige behoefte > geven en nemen. Balans is belangrijk. Dat geldt voor alles! Dus ook voor het geven en ontvangen van complimenten en bedankjes.

Doe jezelf een plezier en laat het eerstvolgende compliment dat je krijgt eens echt goed op je inwerken. Voel de liefde die ervan uitgaat. Sluit even je ogen… Als je daarna de behoefte voelt een compliment terug te geven, is dat natuurlijk prachtig. Maar zeg het bewust, welgemeend en omdat je de behoefte voelt het te doen. Niet uit verplichting.

Om meteen even te oefenen, zeg ik nu tegen jou: “Ik vind je een prachtmens en ik hou van je. Precies zoals je bent.” Een fijne dag! En vergeet niet:

Dankbaarheid voelen is het mooiste compliment dat je de gever kunt schenken. Daarom ook meteen een (oefen)bedankje aan jou, omdat je het compliment hebt gevoeld én mijn blog gelezen hebt!

Namasté

Guy

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Wij zijn

6 Reacties op “Bedankt hè. Ja jij ook!

 1. Mooie blog!
  Voor het geven van complimenten geldt het eigenlijk ook: geef alleen een compliment als je het echt meent over dat wat je echt raakt. Je zal zien dat een compliment dan ook nog beter binnenkomt.

  Dank je voor je blog!
  Lindavanh (Twitter)

 2. Mijn welgemeende complimenten voor deze mooie publicatie!!
  Groet Ferrie Damhuis

 3. Linda Damhuis

  Ik kreeg deze blog doorgestuurd van mijn vader en ben daar erg blij mee!
  Vorige week donderdag kreeg ik een ontzettend mooi compliment van een klant in een winkel waar ik werk,maar waar eigenlijk niet op mijn plek zit.
  Aangezien ik kan zeggen dat ik de bescheidenheid zelve ben, zou ik normaal gereageerd hebben in de trant van “ach dat valt wel mee”, maar om een of andere reden stond ik helemaal open voor dit compliment, ik kon alleen maar (glim)lachen en haar bedanken, zeer welgemeend bedanken.
  Dit compliment heeft mijn hele dag goed gemaakt en steeds als ik eraan terug denk moet ik (glim)lachen!
  Dit wilde ik graag met je delen!
  Groetjes,
  Linda

 4. Wat een wijsheid! 🙂

  Groetjes,
  Chantal

 5. ik ben uit het veld geslagen, eventjes dan, de waarheid is soms zo waar dat je die pas ziet als iemand je er op wijst zo af en toe, hier en daar.

  Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s